پوسیدگی دندان شیری: علل، پیشگیری و مراقبت‌های ضروری

پوسیدگی دندان شیری: علل، پیشگیری و مراقبت‌های ضروری

پوسیدگی دندان یکی از معضلات مهم جوامع بشری و شایع‌ترین بیماری مزمن عفونی است. دندان‌های شیری نقش حیاتی در تامین نیازهای تغذیه‌ای و تکاملی کودکان و همچنین حفظ فضای مناسب برای رویش دندان‌های دائمی دارند. پوسیدگی دندان می‌تواند باعث درد و آبسه شود و در نتیجه تغذیه کودکان را مختل کند.

مطالعات نشان می‌دهد که پوسیدگی در دوران کودکی به الگوی نادرست تغذیه‌ای (مانند تغذیه طولانی مدت با شیر مادر یا شیر خشک به ویژه هنگام خواب و مصرف شیر یا مایعات شیرین به خصوص در شب یا قبل از خواب) وابسته است. این نوع پوسیدگی به نام BBTD یا پوسیدگی دندانی متولدین وابسته به بطری شناخته می‌شود.

مطالعات مختلف روش‌های پیشگیرانه متعددی برای مقابله با پوسیدگی دندان پیشنهاد کرده‌اند که شامل تعیین و کنترل عادات غذایی، رعایت بهداشت دهان، استفاده از مواد مسدودکننده شیارها و فلوراید، و استفاده از پاسیفیر مناسب یا شیشه حاوی مقدار کمی آب یا آب میوه غیرشیرین می‌باشد.

والدین، به ویژه مادران، در خصوص چگونگی بروز و پیشگیری از پیشرفت پوسیدگی‌های زودرس دندانی و تاثیر پوسیدگی دندان بر رشد و سلامت دهان و دندان کودک و هنگام رویش دندان‌های دائمی آگاهی کافی ندارند. با توجه به اهمیت دندان‌های شیری در سلامت کودک، شناخت صحیح وضعیت دندانی و نیازهای درمانی این گروه به عنوان یکی از مهم‌ترین پیش نیازهای برنامه‌ریزی‌های بهداشتی و درمانی هر کشور محسوب می‌شود.

کودکان، که دندان‌هایشان هنوز در حال رشد است، بیشتر از بزرگسالان به پوسیدگی دندان مستعد هستند. این به این دلیل است که مواد معدنی در دندان‌های شیری بسیار قوی نیستند و اسیدها راحت‌تر می‌توانند آنها را تخریب کنند.

باکتری‌های موجود در غذا، عامل اصلی پوسیدگی دندان هستند. باکتری‌ها با تغذیه از مواد غذایی، اسید تولید می‌کنند. بدون مراقبت صحیح، با گذشت زمان، این اسیدها مینای دندان (لایه سخت خارجی دندان) را تخریب کرده و باعث پوسیدگی دندان می‌شوند. به هر حال، مطمئن باشید که پوسیدگی دندان کاملاً قابل پیشگیری است.

آمار جهانی پوسیدگی دندان های شیری

• حدود ۱۱٪ از کودکان ۲ تا ۵ ساله حداقل یک دندان شیری با پوسیدگی درمان نشده دارند . کودکان مکزیکی-آمریکایی نرخ بالاتری از پوسیدگی درمان نشده دندان‌ها (۱۸.۵٪) را نسبت به کودکان سفیدپوست غیر-هیسپانیک (۸.۱٪) دارند. کودکان در گروه فقر بالا (۱۸.۰٪) نرخ بالاتری از پوسیدگی درمان نشده دندان دارند نسبت به کودکان در گروه فقر پایین (۶.۶٪).

• کودکان ۲ تا ۵ ساله با یک یا چند دندان شیری پوسیده یا پر شده (dft) به طور متوسط ۱.۸ دندان پوسیده (dt) و ۲.۶ دندان پر شده (ft) دارند . میانگین تعداد دندان‌های شیری پوسیده در گروه فقر بالا ۲.۲ و در گروه فقر پایین ۱.۶ است. کودکان دختر (۳.۲) و مکزیکی-آمریکایی (۳.۹) بیشترین میانگین تعداد دندان‌های شیری پر شده را دارند.

• نزدیک به ۱۸٪ از کودکان ۶ تا ۸ ساله حداقل یک دندان شیری با پوسیدگی درمان نشده دارند . شیوع در گروه فقر بالا (۲۴.۶٪) و گروه فقر متوسط (۲۴.۸٪) بیش از دو برابر شیوع در گروه فقر پایین (۱۱.۶٪) است.

• کودکان ۶ تا ۸ ساله با یک یا چند دندان شیری پوسیده یا پر شده (dft) به طور متوسط ۰.۹ دندان پوسیده (dt) و ۳.۲ دندان پر شده (ft) دارند. میانگین تعداد دندان‌های شیری پوسیده در تمام ویژگی‌های جامعه‌شناختی یک یا کمتر است. کودکان مکزیکی-آمریکایی بیشترین میانگین تعداد دندان‌های پر شده (۴.۲) را دارند.

تقریباً 17 درصد از کودکان 6 تا 9 ساله یک یا چند دندان شیری یا دائمی با پوسیدگی درمان نشده داشتند . احتمال پوسیدگی درمان نشده کودکان در گروه فقر بالا (26.3٪) و فقر متوسط ​​(23.4٪) بیش از دو برابر بیشتر از کودکان در گروه فقر پایین (10٪) بود. • حدود 50 درصد از کودکان 6 تا 9 ساله یک یا چند دندان شیری یا دائمی پوسیده، پر شده یا از دست داده بودند. کودکان آمریکایی مکزیکی (70.3٪) و آنهایی که در گروه های فقر بالا (59.9٪) و فقر متوسط ​​(61.4٪) قرار داشتند، شیوع بیشتری نسبت به کودکان سفیدپوست غیر اسپانیایی (43.4٪) و کودکان در گروه فقر پایین (40.5٪) داشتند.

مراقبت از دندان‌های کودک شما

می‌توانید از چند روز پس از تولد، با استفاده از یک پارچه نرم برای تمیز کردن لثه‌های نوزاد، مراقبت از لثه‌های کودک خود را شروع کنید. این کار را تا زمانی که دندان‌های اولیه بیرون بیایند ادامه دهید.

به محض مشاهده اولین دندان شیری، شروع به مسواک زدن دندان‌های کودک خود دو بار در روز با استفاده از یک برس کوچک و نرم کنید. برای کودکان زیر سه سال، از دندانپزشک خود بپرسید آیا استفاده از مقدار کمی خمیردندان حاوی فلوراید مناسب است. برای کودکان سه تا شش سال، از مقدار نخود خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید. مهم است که به کودک خود بیاموزید خمیردندان را قورت ندهد.

۱. سعی کنید بزاق خود را با نوزاد به اشتراک نگذارید. به عنوان مثال، از اشتراک گذاری قاشق با نوزاد خودداری کنید.

۲. تلاش کنید که کودک شما تا اولین سالگرد تولدش از فنجان نوشیدنی بنوشد.

۳. نوزاد خود را با بطری یا فنجان نی دار به خواب نبرید.

۴. از بطری یا فنجان نی دار به عنوان پستانک زمانی که نوزاد گریه می‌کند یا ناراحت است، استفاده نکنید.

۵. اولین ملاقات نوزاد خود با دندانپزشک را تا اولین سالگرد تولدش برنامه‌ریزی کنید.

۶. از ۳ تا ۶ سالگی، دندان‌های کودک خود را با مقدار کمی خمیردندان حاوی فلوراید به اندازه نخود مسواک بزنید.

۷. مطمئن شوید که هنگام مسواک زدن دندان‌های کودک خود نظارت کنید. نظارت کنید تا زمانی که کودک قادر باشد خمیردندان را بدون بلعیدن آن تف کند – این معمولاً در سن ۶ یا ۷ سالگی اتفاق می‌افتد.

۸. پس از هر وعده غذایی، لثه‌های کودک خود را با یک پارچه تمیز یا گاز مرطوب پاک کنید.

۹. به آرامی دندان‌های کودک خود را با یک مسواک مخصوص نوزاد دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید به اندازه یک دانه برنج تا سن ۳ سالگی مسواک بزنید.

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن

۱. زانو بزنید یا روی یک صندلی پشت کودک خود بنشینید و کودک خود را بین زانوهای خود قرار دهید تا به شما نگاه کند.

۲. با یک دست، به آرامی سر کودک خود را به سینه خود فشار دهید. همچنین می‌توانید از آن دست برای دور کردن لب‌های بالایی و پایینی استفاده کنید تا دسترسی به دندان‌ها راحت‌تر شود.

۳. برس را در زاویه ۴۵ درجه‌ای نسبت به لثه‌ها قرار دهید. فشار دهید و برس را به آرامی به جلو و عقب با حرکات دایره‌ای کوچک تکان دهید. از ساییدن خودداری کنید.

۴. به محض برخورد دندان‌های کودک به یکدیگر، شروع به نخ دندان کشیدن کنید. ممکن است ابزارهای نخ دندان پلاستیکی مفید باشند. با دندانپزشک خود در مورد زمان و تکنیک صحیح نخ دندان کشیدن دندان‌های کودک و آموزش به کودک در مورد نخ دندان کشیدن صحبت کنید.

اگر کودک شما شش سال یا بیشتر است و دارای حفره‌های دندانی است، از دندانپزشک خود در مورد دهانشویه فلوراید بپرسید. به کودک خود دهانشویه حاوی الکل ندهید. الکل در صورت بلعیدن می‌تواند مضر باشد. از زمان به زمان ممکن است بخواهید از قرص‌های رنگی که پلاک‌های باقی مانده پس از مسواک زدن را رنگ می‌کنند، استفاده کنید. می‌توانید این قرص‌ها را از اکثر داروخانه‌ها تهیه کنید.

تا حدود هشت سال یا بیشتر به کودک خود در مسواک زدن کمک کنید و از تمیز شدن صحیح دندان‌ها مطمئن شوید.

نکات برای ترغیب کودکان به مسواک زدن

اگرچه برخی کودکان به سرعت یاد می‌گیرند که دندان‌های خود را مسواک بزنند، برخی دیگر این کار را نمی‌کنند. اگر در ترغیب کودک به مسواک زدن مشکلی دارید، می‌توانید برخی از این روش‌ها را امتحان کنید:

• از یک اسباب‌بازی مورد علاقه برای توضیح اهمیت مسواک زدن استفاده کنید. می‌توانید کودک خود را ترغیب کنید که دندان‌های اسباب‌بازی را پس از مسواک زدن دندان‌های خود مسواک بزند.

• از جایزه‌هایی مانند برچسب‌ها هر بار که مسواک می‌زنند استفاده کنید.

• اجازه دهید کودک شما یک مسواک و خمیردندان ویژه انتخاب کند.

تشخیص پوسیدگی دندان شیری

تشخیص پوسیدگی دندان شیری توسط دندان‌پزشک انجام می‌شود. دندان‌پزشک با استفاده از ابزارهایی مانند آینه دندان و سونوگرافی، می‌تواند پوسیدگی را تشخیص دهد. علائم پوسیدگی دندان شامل درد، حساسیت به دمای غذا و نوشیدنی، تغییر رنگ دندان، ناراحتی و خونریزی لثه و تغییر شکل دندان است. اگر تشخیص تفاوت بین دندان های بزرگسال یا شیری برای شما دشوار است، در اینجا چند نکته مفید وجود دارد:

رنگ: دندان های شیری اغلب سفیدتر از دندان های دائمی هستند.

لبه ‌های دندانه دار: دندان ‌های شیری در قسمت پایین صاف هستند و دندان ‌های دائمی دارای لبه‌ های پایینی دندانه ‌دار می باشند.

تشخیص پوسیدگی دندان شیری یکی از مراحل مهم در درمان این مشکل است. در این مرحله، دندان‌پزشک باید بتواند پوسیدگی را به درستی تشخیص دهد تا درمان مناسبی برای کودک انجام شود. در ادامه، روش‌های تشخیص پوسیدگی دندان شیری را شرح می‌دهیم:

معاینه کلینیکی: در این روش، دندان‌پزشک با استفاده از آینه دندان و سونوگرافی، دندان شیری کودک را بررسی می‌کند. او می‌تواند پوسیدگی را با توجه به شکل و رنگ دندان، وجود حفره و یا فرسایش سطح دندان تشخیص دهد.

استفاده از رادیوگرافی: در صورتی که پوسیدگی در قسمت های عمیق دندان شیری کودک ایجاد شده باشد، رادیوگرافی می‌تواند به دندان پزشک در تشخیص این مشکل کمک کند. در این روش، دندان پزشک با استفاده از یک دستگاه خاص، تصویری از دندان شیری کودک تهیه می‌کند تا بتواند پوسیدگی را به دقت تشخیص دهد.

استفاده از لیزر: لیزر یکی از روش‌های مدرن برای تشخیص پوسیدگی دندان شیری است. در این روش، لیزر به دنبال نشانه‌های پوسیدگی در دندان می‌گردد. این روش بسیار دقیق است و معمولاً برای پوسیدگی‌های کوچک و سطحی استفاده می‌شود.

در نهایت، باید توجه داشت که پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری بهتر از درمان آن است. بنابراین، به‌توصیه دندانپزشک، باید به صورت دوره‌ای و منظم به دندان‌پزشک مراجعه کرده و رژیم غذایی سالم و شستشوی دندان منظم را رعایت کنید.

Reference

  1. Beltrán‐Aguilar ED, Malvitz DM, Lockwood SA, Rozier RG, Tomar SL. Oral health surveillance: past, present, and future challenges. Journal of public health dentistry. 2003 Sep;63(3):141-9.
  2. Lin M, Griffin SO, Gooch BF, Espinoza L, Wei L, Li CH, Thornton-Evans G, Junger ML, Robison VA, Fleming EB, Beltrán E. Oral health surveillance report: trends in dental caries and sealants, tooth retention, and edentulism, United States: 1999–2004 to 2011–2016.
  3. Dogoh AF. Oral health surveillance. Orapuh Literature Reviews. 2022;2(1).
  4. Pollick H. The role of fluoride in the prevention of tooth decay. Pediatric Clinics. 2018 Oct 1;65(5):923-40.
  5. Milgrom PM, Cunha-Cruz J. Are tooth decay prevention visits in primary care before age 2 years effective?. JAMA pediatrics. 2017 Apr 1;171(4):321-2.
  6. Heng CC. Tooth decay is the most prevalent disease. Federal Practitioner. 2016 Oct;33(10):31..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط